Waarschuwing voor beleggingsproducten aangeboden via Marketupdate.nl

Bijna tien jaar geleden schreef ik voor marketupdate.nl. Tot mijn ontsteltenis is deze website vervallen tot een webportaal waar beunhazen vrij spel hebben gekregen om al-dan-niet-bonafide beleggingsproducten aan te bieden. Bij deze een waarschuwing.

Vanochtend kreeg ik van een (oud-)lezer een aanbieding voor edelmetaal te lezen met de vraag of de desbetreffende aanbieding zuivere koffie is. Mijn antwoord was dat de kans dat mensen opgelicht worden indien wordt ingegaan op de desbetreffende aanbieding van goudkorting.nl via marketupdate.nl zo goed als gegarandeerd is.

In de betreffende aanbieding wordt goud aangeboden onder de marktprijs (zo’n 30%); wordt goud in de toekomst geleverd (vanaf september 2020 en is er geen leverdatum omdat goud zogenaamd gefaseerd uitgeleverd wordt); en het contract is met een andere partij dan de aanbieder zelf (“U gaat de overeenkomst direct aan met Nippon Dragon Resources Inc”). Voorts wordt er in de advertentie gesuggereerd dat het goud “LMBA” gecertificeerd is.

Een bonafide aanbieder van fysiek edelmetaal levert goudbaren uitsluitend op basis van de “good delivery standard” van de London Bullion Market Association (LBMA); biedt normaliter goud aan 2% boven de spotprijs (u kunt altijd vragen om hierop korting te krijgen, zeker bij omvangrijke bestellingen); en de aanbieder laat geen enkele onduidelijkheid bestaan over de leverdatum en leveringsvoorwaarden van fysieke goudbaren, of laat staan dat een bonafide aanbieder zich verschuilt achter een andere partij om het goud aan u te leveren.

Enige maanden geleden heb ik mij na een aanbieding voor een vastgoed gerelateerd beleggingsproduct terstond uitgeschreven bij marketupdate.nl. Mijn bullshit-radar ging af; er werd mijns inzien zwendel aangeprezen. Wat ooit begonnen is als een onafhankelijk nieuwsbron, is wat mij betreft het domein geworden van beunhazen en anderszins onbetrouwbaar gespuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.